Gelawesh Waledkhani

Gelawesh Waledkhani: Rojava: The Women’s Revolution. Alle foto Istvan Virag, Kunstdok

Håp i måneskinnsnatt

Gelawesh Waledkhanis kunstneriske virke har en humanistisk orientering. Gjennom en poetisk håndtering av medier som broderi, tegning, installasjoner, filmarbeider og workshops fremmer hun politiske, feministiske og menneskerettslige spørsmål. Hennes broderier med eget hår på akvarellpapir gir et sart, tilbaketrukket og intimt uttrykk, samtidig som de reiser tydelige menneskerettslige spørsmål.

Waledkhani ønsker å rette søkelyset mot undertrykte og lidende folkegrupper som er offer for krigens brutalitet. Hun er dypt engasjert i kurdernes marginalisering.

Utstillingen Håp i måneskinnsnatt er en fortsettelse av et arbeid som bygger på Waledkhanis personlige erfaringer fra det å være på flukt som barn. Sommeren 2018 reiste Waledkhani til Rojava (vest–Kurdistan) i Nord–Øst Syria. Der møtte hun barn fra den kurdiske byen Afrin/Efrîn. Hennes ønske var å gi barn og unge på flukt et «fristed» gjennom tegning, men hun ville også løfte frem erfaringene de bærer på. Over tre uker gjennomførte hun ulike tegnesamlinger og samtaler med barna. To av samtaler er del av utstillingen: Diljîn, 12 år og Mecid, 11 år.

I utstillingen vises også en portrettegning av Hevrin Xelef, som var menneskerettighetsaktivist og generalsekretær i the Future Syria Part. Hun ble torturert og drept av tyrkiske leiesoldater som kaller seg «Free men of the east» (Ahrar al-Sharqiya).

Utstillingens tittel Håp i måneskinnsnatt, viser til hårbroderiet Hope og betydningen bak navnet til avdøde Hevrin Xelef (måneskinnsnatt).

Se også saken Viser sin støtte til de iranske kvinnene

I forbindelse med utstillingen hadde Gelawesh tegneverkstedet Håp i en tråd for barn på Skaperloftet.

Utstillingsperiode:
1. oktober – 6. november 2022

Gelawesh Waledkhani, født 1982 i Kurdistan, bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet med mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo. Hennes siste separatutstillinger var ved Galleri BOA (Oslo) og Kunstmuseet i Nord-Trøndelag (Namsos). Hun har deltatt i en rekke gruppeutstillinger, blant annet ved Akershus Kunstsenter (Lillestrøm), Haugar Vestfold kunstmuseum (Tønsberg), OSL contemporary (Oslo), Kunstmuseet Nord-Trøndelag (Namsos), Tegnerforbundet (Oslo), Autocenter (Berlin), Trafo Kunsthall (Asker) og Kunstnerforbundet (Oslo).

Waledkhanis arbeider er innkjøpt av Oslo kommune og Buskerud Kunstsenter. I 2023 skal hun stille ut i det nye Nasjonalmuseet, og i 2024 har hun et utsmykningsoppdrag ved Storbylegevakten i Oslo.

Gelawesh Waledkhani stiller ut i Stallen parallelt med at Anna Marie Sigmond Gudmundsdottir stiller ut i Høyloftet

Gelawesh Waledkhani. Foto Jannik Abel/Høstutstillingen

Forrige
Forrige

Anna M. S. Gudmundsdottir

Neste
Neste

Sigrid Espelien