Mellom historiske bygninger i det vakre kulturlandskapet på Hadeland ligger Glasslåven. En klassisk rød låve fra 1880-tallet er bygget om til kunstsenter og atelier.

På Glasslåven vises samtidskunst og kunsthåndverk i tre utstillingsperioder hvert år. Utstillingsprogrammet har fokus på høyt kvalitetsnivå, mangfold av kunstuttrykk, og spredning i kunstnernes alder, kjønn og etnisitet. 

I Høyloftet, med en takhøyde på syv meter, vises utstillinger, forestillinger og kulturarrangementer. I Stallen, der noen originale bygningselementer som hesteboksene er beholdt, finnes galleri og butikk med kunst, design og kunsthåndverk.

En viktig del av Glasslåvens sjel er miljøet og energien som oppstår ved at det skapes og arbeides på huset. Atelierer og kontorer leies ut til kunstnere, kunsthåndverkere og kulturarbeidere. Flere av disse selger sine arbeider i Stallbutikken.

Glasslåven ble offisielt åpnet av H. M. Dronning Sonja den 27. april 2016.

Om oss

Glasslåven er restaurert og ombygd etter bærekraftige prinsipper, og er et godt bygg å arbeide i og å besøke.

Restaureringen er gjort etter økologiske prinsipper, med naturlige materialer, gjenbruk og miljøvennlige løsninger. Overskuddsvarme fra ovnen i glassverkstedet bidrar til vannbåren varme i hele bygget. Østfløyen måtte bygges opp fra grunnen, og er gjenreist som halmhus med halm fra lokale åkre. Bærekonstruksjonen består av en ny, men også tradisjonell tømmerramme – den største som er oppført i Oppland på over 100 år. 

I oppbyggingen ble det lagt vekt på gjenbruk av gamle materialer. Stallboksene, tømmer, tegl- og takstein er brukt på nytt. Naturlige, pustende materialer skaper et godt inneklima og har muliggjort naturlig ventilasjon i store deler av bygget.

Bygget er støttet av ENOVAs satsning på ny teknologi i fremtidens bygg. Vi synes det er inspirerende at en bygning fra 1880 har blitt et av landets mest innovative bygg!

Riksantikvarens verdiskapnings-program har støttet prosjektet som pilot på sammenhengen mellom naturlig materialbruk og inneklima ved restaurering av eldre bygninger.

Stiftelsen Glasslåven er eier og ansvarlig for ombyggingen. Ansvarlig arkitekt var Gaia Arkitekter Oslo ved Frederica Miller og Julio Perez, og vår lokale avdeling av Betonmast var ansvarlig entreprenør..

Et pilotbygg for bærekraft

Historien

Ideen om Glasslåven oppsto i 2007 med et stedsutviklingsprosjekt for det nasjonalt verdifulle kulturlandskapet i Søsterkirkenes omgivelser. Man ville få enda fler til å få øynene opp for det godt bevarte og spesielle kulturmiljøet. Nybygg var ikke tillatt. Men en verneverdig og forfallen 1800-tallslåve lå der…

En ideell stiftelse ble etablert og et møysommelig arbeid med å planlegge, finansiere og istandsette låven startet. Takket være en god, bærende idé, standhaftighet og en rekke gode støttespillere kunne Glasslåven kunstsenter åpnes i april 2016 etter tre års arbeid. En låve som har levd et langt liv med gris, hest, høy og traktor før den gikk ut av bruk rundt årtusenskiftet, har fått nye oppgaver og nytt liv.

“Takk for at jeg fikk være med på reisen!”, sier idehaver og gjennomfører Randi Eek Thorsen, og fortsetter: “Glasslåven er et fascinerende møte mellom historie, samtid og en framtid vi ikke kjenner”. 

Skulpturen «Etter Skeid»

Kunstner Anna Widéns verk «Etter skeid» (2014) er støpt i sort betong i to opplag. Skulpturene av de hvilende hestene er permanent plassert ved Glasslåven kunstsenter og i Elvebredden kunstpark i Lillestrøm. 

Skulpturen er resultat av et oppdrag fra Skedsmo kommune hvor man ønsket et stedsspesifikt kunstverk til et friluftsområde ved Nitelva.

Kunstnerens idé til skulpturen kommer fra stedsnavnet Skedsmo, kommunen Lillestrøm tilhørte tidligere. Sammenstillingen av “skeid” (hesteveddeløp/hestekamp) og “mo” (slette) stammer fra historien og landskapet rundt Skedsmo kirke hvor hesteveddeløp og hestekamper var utbredt rundt 1000-talet, ofte knyttet til religiøse skikker. 

Treskulpturene det er gjort avstøpninger av, er er satt sammen av tremateriale fra gamle stubber, høstet fra et kubeite i Ålsbygda på Hadeland, like i nærheten av kunstnerens atelier. Trebitene er merket av mange år med sol, vind, regn, tørke og variert temperatur.

Kunstneren sier selv:
“Att bygga skulpturerna har varit som att lägga ett abstrakt pussel och samtidigt sträva efter en figurativ och anatomiskt riktig form. Jag har försökt vara lyhörd för varje individuell pusselbit och dess egenskaper, för att kunna skapa det uttrycket jag önskar.”

Treskulpturene var utstilt i Stallgalleriet i Glasslåven i åpningsåret, sommeren 2016. Utgaven av «Etter skeid» utenfor Glasslåven ble avduket 10. september 2017 og eies av 600 andelseiere – som resultat av initiativet fra engasjerte frivillige som laget en dugnadsaksjon slik at hestene kunne få bli på Granavollen.

Les mer på Anna Widéns egen nettside.

Ansatte

Monica Celius, daglig leder og kunstnerisk ansvarlig

Send en epost til Monica, eller ta kontakt på telefon

Irene Mjaaseth, ansvarlig for Skaperloftet

Send en epost til Irene, eller ta kontakt på telefon

Informasjon til presse

Her kan du laste ned filer til de aktuelle utstillingene.

Pål Wien Espen, styreleder

Pål Wien Espen (f. 1964) er jurist og advokat med allsidig yrkesbakgrunn fra både privat og offentlig sektor som advokat, juridisk direktør og etatsleder. Pål er kunstglad og samfunnsengasjert med et hjerte for Hadeland og for Granavollen som kultur- og opplevelsessenter.

Styret, fom 2024

Johannes Sundet

Johannes Sundet (f. 1961) bor på Jaren, er gift og har to barn. Han har vært advokat siden 1992, og partner i advokatfirmaet Buttingsrud siden 1997. Han er spesialist innenfor næringslivsjus. Johannes liker å reise, og har ellers interesser innen litteratur, historie og kultur.

Bjørn Hatterud

Bjørn Hatterud (f. 1977) har et tverrfaglig kunstfaglig virke, og er særlig opptatt av motsetningsparene høy-/lavkultur, konformitet/motstand og normalitet/avvik. Han er forfatter, musiker, kritiker, kurator og kulturskribent, med en lang rekke prosjekter og utgivelser i ulike sjangre og kunstuttrykk bak seg. Bjørn har sammen med Jan Grue og Olaug Nilssen mottatt Fritt Ords Pris for sitt «bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen til funksjonshemmede i Norge».

Ellinor Aas

Ellinor Aas (f. 1979) bor i Lunner og har to barn. Hun jobber som landskapsarkitekt i Bjørbekk & Lindheim, innen design og konseptutvikling, medvirkningsprosesser, unike lekeplasser og aktivitetsanlegg. Ellinor liker å holde på med kreative prosjekter, og arrangerer snekkerkurs på småbruket sitt Skøientoppen. Øvrige interesser er kajakkpadling, musikk og fjellturer.

Håkon Forfod Sønneland

Håkon Forfod Sønneland (f. 1972) er forfatter, idékunstner og foredragsholder. Han er bokaktuell med "Finn løsningen før lunsj. 1-2-3-metoden til kreative idéer på jobben" (høsten 2024). Håkon har vært med på Glasslåven siden starten i 2016, og er tidligere journalist. Bor på Gran, gift og har to barn. Heier på Sunderland og Lillestrøm. Les mer på sonneland.no

Sofie Berntsen

Sofie Berntsen (f. 1968) bor og arbeider i Oslo og på Gran. Hun er utdannet ved Parsons School of Design, BFA i Paris, og School of Visual Arts i New York. Hun har deltatt på en rekke gruppeutstillinger i Norge og utlandet. Sofies kunstnerskap er en undrende og åpen prosess, og hun henter både arbeidslyst, ro og inspirasjon i natur, kunsthistorie og filosofi. Hun jobber primært med oljepastell og blyant på papir.

Venneforeningen

Utleie av Høyloftet

Høyloftet er det vakreste rommet i Glasslåven, med en klassisk tømmerramme-konstruksjon, god takhøyde og store vinduer med utsikt til det vakre kulturlandskapet på Granavollen. 

I perioder kan Høyloftet leies til lukkede arrangementer som workshop, seminarer, foredrag eller seremonier. Ved leie av Høyloftet kan det være at man må ta hensyn til aktuell utstilling. 

Tidligere kunstneriske råd