Anna M. S. Gudmundsdottir

Anna Marie Sigmond Gudmundsdottir: Til venstre: En gave til sønnens ene, og til høyre: Løpende hund. Alle foto Istvan Virag, Kunstdok

Løpende hund

Gudmundsdottir regnes av mange som en av sin generasjons mest betydningsfulle kunstnere. Hun er et multitalent som ikke begrenser seg til én type uttrykk, men veksler mellom installasjoner, maleri, tegning og foto.

Til utstillingen Løpende hund på Glasslåven viser hun blant annet to store malerier i format 340 cm x 430 cm, fra 2021. I prosessen med bildene bruker hun maling, papp, foto og papir hvor hun jobber med lagdelte collage-lignende teknikker. 

Gudmundsdottir kombinerer maleri og tegning, hvor det flytende i malingen og det dominerende i streken spiller sammen. Streken kan ses som en skravering eller en utvisking av de rene fargene som ligger bak.

Hun tar utgangspunkt i egne opplevelser og minner av landskap, og utforsker hvordan disse møtene kan bli til en innsikt. En fysisk opplevelse er kortvarig, mens det som følger i etterkant er i konstant bevegelse og endring. Et minne eser ut, forminskes eller folder seg ut i bølger, punkter, lys eller mørke.

Gudmundsdottirs bilder oppleves som energiske, kaotiske og konfliktfylte, men samtidig beroligende som når man sitter innendørs og ser ut på et uvær.

Utstillingsperiode:
1. oktober – 6. november 2022

Anna Marie Sigmond Gudmundsdottir, født 1974 i Reykjavik på Island, er oppvokst i Norge, og utdannet ved Kunstakademiet i Bergen. Gudmundsdottir bor og arbeider på Harpefoss i Gudbrandsdalen, hvor hun også er medeier og driver av Harpefoss-kunstarena sammen med Eivind Slettemeås.

De siste årene har Gudmundsdottir holdt flere separatutstillinger i velrennomerte gallerier og visningssteder, og deltok på Høstutstillingen i 2017 med det omfangsrike maleriet «Wall». Hun deltok som en av de første norske kunstnerne på Manifesta biennalen i 2002 og har hatt en lang rekke utstillinger i inn- og utland, som Henie Onstad kunstsenter, Astrup Fearnley Museet, Galleri Brandstrup, OK Center of Contemporary Art, Linz i Østerrike, Living Art Museum, Reykjavik og Sørlandets kunstmuseum. Hun har hatt bestillinger på flere store offentlige kunstprosjekter, som hovedkvarteret til DNB i Bjørvika og universitetet i Stavanger. Gudmundsdottir er innkjøpt av Oslo kunstfond, Koro, Skatt-Øst og Kommunal og regionaldepartementet.

Anna Marie Sigmond Gudmundsdottir stiller ut i Høyloftet, parallelt med at Gelawesh Waledkhani stiller ut i Stallen

Portrett Anna MS Gudmundsdottir Foto Johnny Vaet Nordskog

Anna Marie Sigmond Gudmundsdottir.
Foto Johnny Vaet Nordskog

Forrige
Forrige

Takk til alle våre besøkende

Neste
Neste

Gelawesh Waledkhani