Giske Sigmundstad

"Fra Balkongen 1" av Giske Sigmundstad

Fra Balkongen 1, av Giske Sigmundstad.

Et gjennomgående tema i arbeidene til billedkunstner Giske Sigmundstad er mennesker i oppbrudd og på reise. Mennesker som pakker kofferter, eller grupper som slår leir. Flere av trykkene har telt som hovedmotiv. Telt kan være bilde på vår sårbarhet. Det kan også være bilde på oppbrudd, frivillige eller påtvungne reiser.

I utstillingen «Fra balkongen» på Glasslåven sommeren 2020 vil Sigmundstads etsninger fra de siste ti årene, (2011-2020) vise utviklingen av denne tematikken. De nyeste etsningene med motiv fra balkongen er en videreføring: I de nye arbeidene har figurene nådd fram til et fast tilholdssted, og er tilsynelatende på fast grunn. De betrakter livet fra balkongen. Samtidig er noe i gjære, figurene speider og venter.

Gamle ukeblader og fotografier er ofte bakgrunn for motivene i trykkene til Sigmundstad. Bak hvert fotografi kan det ligge flere fortellinger, kimen til andre historier. I enkelte trykk er små bakgrunnsdetaljer fra fotografiet forstørret og utgjør hovedmotivet. Andre oppstår når flere bilder settes sammen. Antydning av en historie står sentralt i arbeidene, i en forlengelse av trykkets tradisjon som illustrasjon.

Etse- og trykkeprosessen er et håndverk som innebærer langsomme og omstendelige prosesser. Kobberplatene etses i mange valører, i flere omganger. Fargetrykkene består av tre etsede plater. I trykkeprosessen svertes platene inn, og trykkes i tur etter hverandre. Bak hvert trykk kan det ligge en lang prosess, med mange prøvetrykk.

Etseteknikken krever planlegging, men kan også gi uforutsette og overraskende uttrykk som kunstneren tar vare på. De etsede overflatene har et organisk og malerisk preg. Det stofflige er et gjennomgående tema også innholdsmessig, gjennom motiv som klesvask, teltduker og tekstiler.

Giske Sigmundstad (født 1965 i Bærum) er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1987-92, Oslo Tegne- og Maleskole 1986-87 og Fortman Studio i Firenze, Italia 1984-85. Hun bor og arbeider på eget atelier i Oslo. Hennes bilder er innkjøpt av blant andre Nasjonalgalleriet, Utenriksdepartementet og Norges Bank.

 

Utstillingsperiode
7. september – 17. november 2019.

Les og se mer på
kunstnerens egen nettside.

Kunstnersamtale
Lørdag 15. august kl. 15.00
Møt billedkunstner Giske Sigmundstad i samtale med kunsthistoriker Tone K. Lyngstad Nyaas, kurator ved Haugar Vestfold kunstmuseum

Forrige
Forrige

Marthe Karen Kampen & Johannes B. Hansen

Neste
Neste

Eli Hovdenak