Liv Blåvarp og Tore Gimle

Glasslåvens sommerutstilling 2018 viste Liv Blåvarps helt unike skulpturelle smykker i tre og varierte, finurlige trearbeider av hennes livspartner Tore Gimle; blant annet esker, skap og kniver. De to kunsthåndverkerne som begge bor og arbeider i Lena på Toten, har utført utsmykningsoppdrag sammen og det er tredje gang de stiller ut sammen som på Glasslåven. Til felles har de en utforskning av og fascinasjon for materialene, ulike treslag – hjemlige og eksotiske – ulike horn og tenner fra dyr, og hvordan de kombinerer dem. Sansen for fargebruk deler de også, for matte og blanke flater, treets mønster som skinner igjennom og ikke. Og ikke minst lekenheten og humor i arbeidene.

Liv Blåvarp (1956) er en av våre mest anerkjente og originale smykke-kunstnere.  Hennes smykkekunst er nesten mer kjent i utlandet enn her hjemme, men mange fikk øynene opp for hennes vidunderlige verk under separatutstillingen i Lillehammer kunstmuseum sommeren 2017. Blåvarp benytter mange ulike tresorter i smykene sine og setter dem sammen i uventede kombinasjoner med frodige farger og stor detaljrikdom. Arbeidsprosessen er tidkrevende og den håndverksmessige utførelsen er av enestående kvalitet. Hun er opptatt av naturens former og mønstre. Smykkene hennes er  skulpturer som skal bæres godt på en kropp, de skal være bevegelige og ligge godt mot huden. Smykkelåsene gjemmes ikke bort, men har en estetisk funksjon.

Tore Gimle (1958) er utdannet i treskjæring fra Hjerleid og Raulandsakademiet. Han arbeider hovedsakelig med kniver i ulike treslag; norske så vel som eksotiske. Andre ting han arbeider med er skap og skrin i en fornyet folkekunst-tradisjon: Jeg legger vekt på godt håndverk og ønsker å framstille gjenstander med gode bruksegenskaper i en tidsmessig form. Samspillet mellom form og dekor er viktig for meg og jeg forsøker alltid å skape en harmonisk enhet.

 

Utstillingsperiode
9. juni – 26. august 2019

Forrige
Forrige

Eli Hovdenak

Neste
Neste

Ørnulf Opdahl