Esther Maria Bjørneboe

Det skinner igjennom #8 og Det skinner igjennom #7. Foto: Tomas Tveter

Det skinner igjennom

Rettstegning og nye malerier

For første gang vises to sider av Esther Maria Bjørneboes praksis samtidig.

Esther Maria Bjørneboes snart tredveårige kunstnerskap har parallelt bestått av to svært ulike praksiser: rettstegningen og det abstrakte maleriet. Det har ført til at hennes billedspråk og billeddannelse har tatt ulike retninger. I tegningen handler det om blikket, og om det å nærme seg den konkrete virkeligheten, mens maleriet oppstår  i en prosess hvor det intuitive får stort spillerom. Til tross for at disse metodene er ganske ulike, oppstår det “lekkasjer” som skaper ­gjensidig utvikling.

I Stallen vises et utvalg rettstegninger hentet fra Bjørneboes praksis som tegner for forskjellige medier innen norsk presse. I tegningene ser vi tiltalte og andre aktører fra selve rettsbehandlingen i noen av Norges største rettssaker de siste 25 årene, som Orderud, Nokas, 22. juli, Eirik Jensen og Kongsberg-drapene. I utstillingen vil du også ­finne boken «Forbrytelsens ansikt» som utkom på forlaget Press i 2020). Boken gir en grundig ­kontekstualisering av tegningene med et utfyllende essay om rettstegning, et intervju med Bjørneboe, samt rettsakskommentarer.

I Høyloftet vises en serie nye gouashe-malerier på papir, som bærer samme ­t­ittel som utstillingen; Det skinner igjennom. Bjørneboe er opptatt av å la den maleriske prosessen få være dynamisk og i forandring, mens den gjennom­gående tråden i kunstnerskapet kan sies å være fargen. I serien Det skinner igjennom undersøker hun endring og repetisjon. Arbeidene er abstrakte og innholdet fremheves av det koloristiske i komposisjonen. Fargesammensetninger og formale grep gjentas, og alle bildene får en tilhørighet til hverandre.

Utstillingsåpning kl. 13.00 lørdag 30. september. Les mer om åpning og kunstersamtale her.

Utstillingsperiode:
30. september – 5. november 2023

Esther Maria Bjørneboe (f. 1971, Bjarkøy) bor og arbeider i Oslo, og har hovedfag ved Institutt for Farge ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Hun har mottatt Statens garantiinntekt for kunstnere, og har en lang rekke utstillinger bak seg.

Bjørneboe er ­innkjøpt av flere private og ­offentlige samlinger, blant ­annet KODE ­Kunstmuseum, KORO, Norges Bank, Oslo Kommunes Kunstsamling, Utenriks­departementet og Statsministerens kontor.

­­I ­tillegg har hun gjennomført utsmykkings­oppdrag for offentlige bygg i ­flere kommuner, og for KORO. ­Parallelt med utstillings­virksomhet har hun tatt oppdrag som avistegner/retts­tegner for dagspressen, de seneste år for NRK Dagsrevyen og Morgenbladet.

Esther Maria Bjørneboe stiller ut både i Høyloftet og i Stallen, med malerier og rettstegninger.

Esther Maria Bjørneboe

Forrige
Forrige

Helgeåpent frem til sommeren

Neste
Neste

BLÅST GLASS - 28 glasskunstnere