SAMTALE: Straff, forsoning og tilgivelse
– Det kjærlige blikket
I forbindelse med utstillingen “Det skinner igjennom" av Esther Maria Bjørneboe, arrangeres samtalen “Straff, forsoning og tilgivelse” på Glasslåven. Bjørneboe har i flere tiår vært rettstegner og blitt stilt overfor etiske problemstillinger. De øvrige deltakerne i samtalen har, med utgangspunkt i sine respektive fagfelt, også ulike erfaringer og tilnærminger til tematikken.
I samtalen spør vi blant annet: Hvordan klarer vi å forholde oss til personer som har utført grusomme handlinger, hvordan bør de straffes, hvordan kan vi tilgi, og hvordan kan vi leve videre med en form for forsoning?
I tillegg til kunstneren vil psykolog Peder Kjøs, advokat Cecilie Schjatvet og sokneprest Therese Wagle Bazard delta. Samtalen ledes av Monica Celius, daglig leder ved Glasslåven.
Fredag 3. november kl. 19.00.
Inngang kroner 150. Bestill billett her.
Peder Kjøs
Peder Kjøs er psykolog med bred praksis fra arbeid med voksne, par og ungdom. Han er kjent fra serien “Jeg Mot Meg” på NRK TV og podcasten “Hos Peder”. Han har skrevet flere bøker, deriblant “Berøring” (2018), “Angst” (2019) og den nylig utgitte “Du kan få det bedre”. For tiden er han aktuell med Podimo-podcasten “Peder”.
– For å forstå oss selv og hverandre trenger vi å erfare hverandres verden innenfra. Kunsten kan vekke empatien vår og utvide og fordype disse erfaringene, sier Peder.
Cecilie Schjatvet
Advokat Cecilie Schjatvet er både forsvarer og bistandsadvokat. Hun har hatt en lang rekke verv i offentlige utvalg som angår menneskerettigheter i sivil og straffeprosess, samt skrevet flere forskningsrapporter om troverdighetsvurderinger. Før hun ble advokat arbeidet hun som filmfotograf i California. Hun har vært advokat i over 20 år, nå med eget advokatfirma.
– Å leve med uriktige domsavsigelser krever en helt spesiell form for tilgivelse, sier Cecilie.
Therese Wagle Bazard
Therese Wagle Bazard arbeider som prest. Hun er opprinnelig utdannet statsviter, og arbeidet som diplomat i Den norske utenrikstjenesten 1996-2018. Etter fire års teologistudier, ble hun ordinert og innsatt som sokneprest i Gran/Tingelstad menighet i juni 2022.
– Kristentroens univers deler mange begreper med rettssalen: lov, skyld, straff, soning. Rettstegneren Esther Maria Bjørneboe er blitt beskrevet som “Den som ser for oss”. Det å se slik at mennesket trer frem for oss, er jo bildet på Jesus selv, og blir på mange måter som å stå i Kristi tjeneste.
Esther Maria Bjørneboe
Esther Maria Bjørneboes snart tredveårige kunstnerskap har parallelt bestått av to svært ulike praksiser: rettstegningen og det abstrakte maleriet. Som rettstegner har hun fulgt noen av de største sakene i Norge de siste tiårene, for eksempel Orderud, Nokas, 22. juli, Eirik Jensen og Kongsberg-drapene. I boken “Forbrytelsens ansikt” som utkom på forlaget Press i 2020), forteller Bjørneboe i et intervju at hun tilnærmer seg aktørene i en rettssak med et kjærlig blikk:
– Tanken om det kjærlige blikket har jeg hentet fra Toril Moi, og det handler om oppmerksomhet. At man er interessert i det man ikke vet noe om, og at man ikke ilegger det man ser innhold på forhånd.
Utstillingen “Det skinner igjennom", med rettstegning og malerier, vises frem til 5. november. Les mer om utstillingen her.