Innkjøp fra Nasjonalmuseet!
Gratulerer til Ingrid Nord
Verket Strikkekunst og sokkedans av Ingrid Nord, som inngår i utstillingen BLÅST GLASS - 28 glasskunstnere, er innkjøpt av Nasjonalmuseet. Det er en stor glede og ære, både for kunstneren og Glasslåven.
Det innkjøpte verket skal også inkluderes i en kommende separatutstilling, der hun samarbeider med kunstfotograf Magnus Bjerk. Her vil sokken bli satt inn i en større sammenheng, og Ingrid skriver dette om den kommende utstillingen:
I en gammel løe på Osterøy gir strikkesokker liv til minner om en annen tid. Løen er et stavbygd hus av bjelker der lyset trenger inn gjennom brakekledde vegger. Mellom tømmer, torv og bjørkenever skinner glassokken i det dunkle lyset.
I tiden med husmannsvesen var spesialisering innen ulikt håndverk ofte knyttet til de fattigste. For enker og ugifte kvinner kunne strikkekunsten være selve bærebjelken. Ullen kardet og spant de til tråd. Med nøstet festet til en krok som hang i beltet, kunne de strikke uansett hvor de gikk.
I Osterøy bygdebok kan man bl.a. lese om Magdeli Monsdotter på Åsheim som blei enke i ung alder. I 1875 var yrket hennes «haandarbeiderske». For henne var nok håndverk som strikking, spinning og veving det eneste hun hadde å livberge seg på.
Dette var i en tid preget av redsel for å havne på fattigkassen og troen på at det underjordiske kunne sette vondt på dem.
Ingrid Nord
Ingrid Nord har spesialisert seg på grafisk kunst i møte med glass og blåst glass i varme gipsformer. Hennes problemstillinger er knyttet til vår virkelighetsforståelse og hverdagslige situasjoner.
Verkene har ofte utspring i egne barndomserindringer, der hverdagsobjekter får en sentral rolle. Hun ønsker å gi betrakteren et innblikk i hvordan det som virker betydningsløst kan være med på å danne grunnlag for vår virkelighetsoppfatning, og hvordan vi definerer oss selv og verden rundt oss.
Tidligere innkjøp
2014 KODE, Bergen
2012 Vestlandske Kunstindustrimuseum.
2010 Bergen kommune
2009 Kunstindustrimuseet i Oslo
2008 Vestlandske Kunstindustrimuseum