Glasslåven tynges av gjeld - ber kommunen om støtte
En av Hadeland mest aktive kulturarrangører trues av gjeld
Glasslåven kunstsenter & atelier søker i disse dager kommunen om bistand til å få slettet gjelden som forfaller i sin helhet til nyttår. Sparebank1 Ringerike Hadeland har sagt seg villige til å sanere 1/3 av gjelden, forutsatt at kommunen bidrar. En likelydene søknad foreligger også hos Sparebankstiftelsen Gran.
Tilbud og arrangementer for mange
Slik situasjonen er nå, står man i fare for å miste en av Hadelands mest aktive kulturleverandør. I 2022 har Glasslåven stått for en lang rekke arrangementer. Vi har hatt:
7 utstillinger
12 konserter/forestillinger
3 samtaler/foredrag
10 dager med aktivitetstilbud for barn/unge
3 kurs/workshops for voksne
I tillegg tilbyr Glasslåven jevnlig omvisninger for grupper.
Store konsekvenser
Situasjonen er så alvorlig at Stiftelsen Glasslåven i verste fall må vurdere om låven må selges. En takst er nylig blitt utført, og den tilsier at teknisk verdi er høy (kr 15 millioner), mens salgsverdien vurderes som lav (kr 5 millioner). Konsekvensene av et eventuelt salg vil være svært alvorlige. De betydelige midlene som i sin tid ble bevilget til ombyggingen av låven og opprettelsen av et kunstsenter, er gitt med forutsetning om at dette skal være, og driftes som, et kunst- og kulturbygg. Ved et salg til en kommersiell aktør, vil disse midlene derfor mest sannsynlig måtte betales tilbake.
Andre svært negative konsekvenser er ringvirkningene for Granavollen som destinasjon. Forsvinner Glasslåven, forsvinner en av de viktigste kulturleverandørene på Gran. En rekke kunstnere og kulturarbeidere vil også med dette mest sannsynlig miste sitt arbeids-, møte- og visningssted.
Saken er også beskrevet i Avisa Hadeland (+sak).
Muligheter for videre utvikling
For 2022 ble Glasslåven bevilget prosjektmidler fra en rekke støttegivere, og det er tydelig at kunstsenteret blir lagt merke til utover Hadelands grenser. Det er blitt vist kunst av noen av Norges mest interessante kunstnerskap, en stor og aktiv venneforening stiller opp, og kunstnerne som arbeider på huset har et godt og givende arbeidsmiljø. Det er med andre ord mye som går i kunstsenterets retning, men med en tyngende gjeld og heller ingen driftsstøtte, blir det svært vanskelig å drive videre. Det er derfor mange som nå håper at kommunens politikere ser verdien av å bidra til at Glasslåven kan utvikles videre.
Glasslåvens gjeldssituasjon
Ideen om å bygge om den gamle 1880-talls låven på Granavollen til egnede lokaler for kunstnere og håndverkere, oppsto i forbindelse med et stedsutviklingsprosjekt (2008-2012).
Mot slutten av siste byggefase kom et uventet krav om vanntåkeanlegg i hele bygget. Begrunnelsen lå i det begrensede vannreservoaret på Granavollen, samt det store antallet kulturbygninger i området. I tillegg ble el-arbeidet i forbindelse med det banebrytende miljøprosjektet med vannbåren varme fra glassoven til oppvarming, mer kostbart enn antatt.
Styret i Stiftelsen Glasslåven Granavollen besluttet da at det ville være uforsvarlig å ikke gjennomføre det snart ferdigstilte prosjektet, og valgte å ta opp et lån, slik at Glasslåven kunne åpne i 2016.
Lånet per i dag beløper seg til kroner 3,4 millioner, som forfaller i sin helhet ved nyttår, og det finnes ikke midler til å betale gjelden.