Ulla-Mari Brantenberg

«jeg er i»

Intet er tilfeldig. Et drikkeglass skal holdes i, og gi glede. Jeg går inn i ulike rom i meg og former derfra. Uansett smått eller stort. Det handler om musikk, bevegelse, rytme, sorg og glede. Om livet i seg selv. Det er dagene mine jeg former fra.

Akkurat denne dagen dekker flere lag snø landskapet rundt Granavollen. Himmelen er lett grålig med kutt av blått. En stalldør i dyprødt treverk står åpen, og bak en glassvegg ses deler av Ulla-Maris verksted. På innsiden er det varmt og behagelig. Ved en vegg fylt opp av beholdere med fargepigmenter, sitter en av Norges mest anerkjente glasskunstnere og skriver. Noe hun gjør så ofte hun kan, i tillegg til å skisse og planlegge nye glass.

Ulla-Mari Brantenberg er født i Porsgrunn, men utdannet seg i Oslo, København og Sverige. Hun er særlig kjent for sine frihåndsblåste drikkeglass, fat og skåler, og hennes arbeider befinner  seg i museer og hos samlere over store deler av verden. I 1978 etablerte Brantenberg Norges første studio-glasshytte på Frysja i Oslo som fremdeles er i bruk. Hun har holdt separatutstillinger og deltatt i kollektivutstillinger ved en rekke gallerier i inn- og utland, og står bak utsmykninger ved flere institusjoner og offentlige bygg i Norge. Sommeren 2021 skaper hun en omfattende glassutstilling i hele Glasslåven – en utstilling hun ønsker skal vise uventede sider av glassets mange muligheter.

Det jeg ser kan plutselig fortone seg som en eksplosjon av nyanser. Det kan være starten på noe, som vokser videre ut i en form av glass. Eller ord. Siden jeg var liten har jeg elsket å glo på mennesker. Det er som om jeg vet hva de snakker om og tenker, ved å se på kroppen og holdningen. Mennesker er så spennende.