Rodrigo Ghattas

å forstyrre det etablerte

A work of art can operate as its own institution and as such is independent of specific art institutions

Stephen Willats, Art and Social Function (1976)

Rodrigo Ghattas-Pérez er billedkunstner, frihetlig sosialist, kulturarbeider, oppsøkende aktivist, kulturarrangør og offentlig danseentusiast. Han har peruansk-palestinske røtter. Ghattas praksis utforsker skjæringspunktene mellom ulike samfunnsnettverk, performativitetsteorier, relasjonell skulptur, samfunnsintelligens og livspraksiser for allsidig og variert omsorg i det offentlige rom.

Ghattas skreddersyr performative kunstopplevelser med et kreativt og sivilt engasjement – for et mangfold av personer. Gjennom relasjonelle og delvis veiledende deltakende intervensjoner i det offentlige rom, stiller Ghattas spørsmål slik som:

Hvordan kan vi radikalt rekonstituere våre institusjoner, våre politiske, sosiologiske og kunstneriske rammer?

Ghattas’ kunstnerskap fokuserer på institusjonell forstyrrelse, mens han ser for seg nye former for kollektiv organisering og kritisk innhold innen kunsten. I 2016 bestemte Ghattas seg for å slutte å ta del i tradisjonelle utstillingsplattformer for å vise frem sine kunstneriske arbeider. Siden den gang har han ikke presentert prosjektene sine i konvensjonelle kunstinstitusjoner. Ghattas ønsker heller å aktivere det offentlige rom som en av flere mulige arenaer, hvor han kan både kan engasjere forbipasserende og byens befolkning generelt.

Blant andre prosjekter jobber han for tiden med å utvikle Machaqmara’s Civic Art House som det som kan bli det første sosiale og regenererende boligprosjektet for kunstnere i Latin-Amerika. Machaqmara’s Civic Art House ligger i Lima, Peru. Senteret ønsker å sikre bedre bo- og arbeidsrom for kunstnere, for å lette samfunnsengasjement med andre grupper i samfunnet og føre til en form for livsbekreftende tilknytning mellom ulike samfunnsgrupper. Ghattas håper det vil kunne bli det første peruansk-norske kulturelle samarbeidet av sitt slag.

Han er også medstifter og direktør for Community Relations & Outreach i The Union, en nyopprettet kunstnerstyrt formidlingsplattform som tar sikte på å utforske nye sosiopolitiske fenomener og tilstander gjennom digital aktivisme og kreative borgerbevegelser.

I believe in self-organized utopias!