Mer enn utstillinger

Glasslåven kunstsenter har todelt formål som kunststed og kunstnersted: Det skal være et allsidig formidlingssted for profesjonell kunst: visuell kunst, litteratur, musikk og scenekunst. Og det skal være et godt arbeidssted i det daglige for profesjonelle kunstnere gjennom fast og midlertidig utleie av arbeidsrom: her kan kunstnere finne fellesskap i et tverrfaglig kunstnerisk miljø og har anledning til eksponering og møter med publikum.

Overfor publikum i alle aldre skal Glasslåven være et tilgjengelig og jordnært besøksmål, hvor man finner et kunst- og kulturtilbud bestående av et utstillingsprogram og arrangementer som utfordrer og utvider horisonter. Slik har Glasslåven gjennom sin virksomhet en ambisjon om å være en livgivende aktør og bidragsyter inn i vår tid.

Gjennom året inviterer vi til utstillinger, intimkonserter, kunstnersamtaler og ulike kulturarrangementer. Følg gjerne Glasslåven på sosiale medier: på Instagram er navnet @glasslavenkunstsenter, og på vår Facebookside som oppdateres jevnlig med arrangementer og små og store nyheter. Ønsker du å høre mer om vårt unike økologiske bygg og pågående utstilling er det mulig å bestille omvisning hele året, se lenger ned på denne siden.

En egen venneforening, Glasslåvens venner, er i full gang med sitt arbeid som støttende forening i praktiske og økonomiske henseende. De er også med på å skape liv i låven ved å arrangere faste lørdagsmatineer.

Glasslåven kunstsenter er godt inne i sitt 5. driftsår når dette skrives og undertegnede har vært her siden mars 2017. Svært mye er oppnådd på kort tid! Likevel er dette fortsatt et kunststed og et kunstnersted under utvikling. Håper mange vil bli med på reisen videre!

Venneforening

Glasslåvens venner er stiftet for å fremme og støtte Glasslåven kunstsenter på ulike måter. Venneforeningen ble stiftet 2. februar 2019. Venneforeningen arrangerer blant annet konserter og bidrar slik både med inntekter og praktiske prosjekter for å styrke Glasslåven som kunststed og som et givende møtested for publikum. Én gruppe i foreningen bistår som frivillig vertskap i Stallgalleriet med kunstsalg og formidling i helger og ved spesielle anledninger på kveldstid. Foreningen er under utvikling og har mange ideer og planer som vil bli realisert etterhvert.

LÅVEMATINÉER: Hver første lørdag i måneden arrangerer Glasslåvens venneforening Låvematineer kl. 14.00 med kaffe og kringle inkludert i billettprisen. Konsertene er åpne for alle, men bare medlemmer i venneforeningen får reservere billetter på forhånd.

Vil du bli Glasslåvevenn? Send en e-post til: glasslavensvenner@gmail.com

Medlemskap koster 200,- kr i året og gir anledning til å reservere billetter til konsertene. Medlemmer i venneforeningen får også egen nyhetsbrev.

Venneforeningen har en egen Facebookside: Glasslåvens venner.

Gruppetilbud

Omvisning

Ønsker du å høre mer om vårt unike økologiske bygg, vår virksomhet og pågående utstilling er det mulig å bestille omvisninger.

Priser:

For grupper opptil 15 personer: kr. 2000,-
For større grupper, ta kontakt for pris.

Etter kl. 17.00 eller i helger legges det til kr. 950,- i kvelds-/helgetillegg.

En omvisning kan kombineres med aperitiff, kunstneriske innslag eller skreddersys med andre gruppetilbud. Ta kontakt for priser og mer informasjon.

Yoga med Rabin Thapa

Prøv en Yoga-time i Høyloftet! En magisk start på dagen eller et godt og sunt avbrekk i en ellers travel arbeidsdag.

Rabin Thapa kommer fra Nepal og er oppvokst med Yoga og meditasjon. Han har utdanning i Hatha Yoga og Ancient Thai massasje fra Kathmandu, Hatha Yoga og Ayurvedisk Massasje fra India.

Hatha Yoga er en klassisk, gammel yogaform som oppstod i østen for flere tusen år siden. ‘HA’ betyr sol og ‘THA’ betyr måne. Hatha Yoga handler om å finne balansen mellom disse elementene. Den er tilgjengelig for alle og legger stor vekt på tilstedeværelse, pust og fysiske øvelser i rolig tempo.  Hatha yoga har en stressreduserende effekt som skaper en følelse av letthet og klarhet i både kropp og sinn.

Kan skreddersys. Ta kontakt for priser, bestilling og mer informasjon.

Kreativt verksted

«Tenke utenfor boksen», kreativt verksted med Håkon Sønneland, kunstner i Glasslåven.

«Dere har sikkert vært på seminar før, og lært at det er bra å tenke utenfor boksen. Det kan gi flere kunder, mer penger i kassa og bedre arbeidsdager. Men HVORDAN skal du/dere gå fram for å tenke utenfor boksen? Forfatter, idékunstner og kursholder Håkon Forfod Sønneland forteller om praktiske teknikker dere kan ta med tilbake til bedriften, og bruke når det trengs.»

Kan skreddersys. Ta kontakt for priser og mer informasjon.

Liggekonsert

Forfatter og poet Leif Høghaug og komponist Tor Ingar Jakobsen, begge med arbeidsrom i Glasslåven, vil bidra med opplesning og musikk. Høghaug vil lese fra egne verker, deriblant romanen Kælven, og han vil bli akkompagnert av Jakobsen på tangenter. Duoen Jakobsen/Høghaug har opptrådt sammen flere ganger, og de har god erfaring med å skape meditative stemninger. «Vi betrakter scenen som et rom for ettertanke», sier de to, «og vi ser frem til å opptre for et publikum som har lagt seg ned og lukket øynene. Ja, et lydhørt publikum – i ettertankens rom.»

Kan skreddersys. Ta kontakt for priser og mer informasjon.

Glassblåsing

Glassblåserdemonstrasjon i Glasshytta. Kan skreddersys. Ta kontakt for priser og mer informasjon.

Skulpturen «Etter skeid»

Skulpturen «Etter skeid» av Anna Widén (2014) er støpt i sort betong i to opplag. Skulpturene av de hvilende hestene er permanent plassert ved Glasslåven kunstsenter på Hadeland og i Elvebredden kunstpark i Lillestrøm. Skulpturen er resultat av et oppdrag fra Skedsmo kommune hvor man ønsket et stedsspesifikt kunstverk til et friluftsområde ved Nitelva.

Kunstnerens idé til skulpturen kommer fra stedsnavnet Skedsmo, kommunen Lillestrøm tilhørte tidligere. Sammenstillingen av “skeid” (hesteveddeløp/hestekamp) og “mo” (slette) stammer fra historien og landskapet rundt Skedsmo kirke hvor hesteveddeløp og hestekamper var utbredt rundt 1000-talet, ofte knyttet til religiøse skikker. Skeid forekommer ved denne tiden på mange steder i hele Norden og avspeiles i navn som Ski, Skeie, Sjo og Skiaker.

Treskulpturene det er gjort avstøpninger av, er er satt sammen av tremateriale fra gamle stubber, høstet fra et kubeite i Ålsbygda på Hadeland, like i nærheten av kunstnerens atelier. Trebitene er merket av mange år med sol, vind, regn, tørke og variert temperatur.

Kunstneren om arbeidsprosessen:
Att bygga skulpturerna har varit som att lägga ett abstrakt pussel och samtidigt sträva efter en figurativ och anatomiskt riktig form. Jag har försökt vara lyhörd för varje individuell pusselbit och dess egenskaper, för att kunna skapa det uttrycket jag önskar.

Kunstneren om konsept og motivasjon:
Hästen har en framträdande plats i den fornnordiska historien, som en mytisk och gudomlig varelse. Under järnåldern var hästen inte sällan ett offerdjur och ingick i en rad olika ritualer. “Skeið” var en sådan, där man lät hästarna springa om kapp med ryttare eller man hetsade hingstar till kamp, där den segrande hästen kallades “skeidfole”. Arkeologisk forskning tyder på att “skeidfoler” i många tillfällen blev offrade till gudarna, då det var de mest värdefulla hästarna.

Människan har i alla tider lagt under sig natur och djur, genom gudadyrkan, som överlevnadsstrategi och i form av rent nöje. Vi kanske ser på vikingatidens blot som grymt i dag, men samtidigt är vi i stor grad förbrukare i ett system som behandlar djur som objekt.
Insikt i djurens egenvärde sker sakta men är ökande. För de flesta av oss är det helt otänkbart att påstå att djur inte kan känna smärta, glädje och sorg.

Treskulpturene var utstilt i Stallgalleriet i Glasslåven i åpningsåret, sommeren 2016. Utgaven av «Etter skeid» utenfor Glasslåven ble avduket 10. september 2017 og eies av 600 andelseiere – som resultat av initiativet fra engasjerte frivillige som laget en dugnadsaksjon slik at hestene kunne få bli på Granavollen.

Les mer på Anna Widéns egen nettside.