Olaug Salthe Foto: Ingvil Skeie Ljones

Olaug Salthe

«leiter i middelalderen»

Stiftelsen Steinhuset har gitt kunsthåndverker Olaug Salthe i oppgave å gjenskape et alterteppe som var i gårdskirken på gården Bilden her på Hadeland. Teppet ble trolig framstilt på slutten av 1100-tallet. I 1627 ble det ble sendt til et museum i København sammen med en akvarell. Seinere ble gårdskirken revet. Akvarellen oppbevares i dag i en samling ved Københavns Universitet, men selve teppet er forsvunnet.  Den ferdige rekonstruksjonen av Bildentekstilet skal pryde en av veggene i et av rommene i Steinhuset.

Akvarellen som er originalkilden til arbeidet er mye mindre enn det originale tekstilet. Utfordringen ligger i at et tekstil i ull brodert med ullgarn er dokumentert i et lite format ved en akvarell. Nå skal det gjenskapes i tekstil i et tilsvarende stort format:

Alterteppet var et romansk kulturuttrykk da det ble malt. Hva forsvant i transformasjonen fra tekstil til akvarell? Hvordan kan jeg berike Bildentekstilet slik at det igjen vil få et romansk uttrykk? Jeg leter stadig etter «middelaldermarkører» i norsk middelalderkunst som kan inspirere meg i arbeidet.

Olaug Salthe har verkstedet sitt i Glasslåvens nordøstre hjørne med utsikt mot Steinhuset og Søsterkirkene fra middelalderen og omgivelsene bør dermed kunne sies å være riktige. Bunntekstilet er i blått ullstoff som er vevet på Grinakervev. Brodergarnet er spunnet med håndtegn av ull fra hadelandsk spælsau og farget med plantefarger. Teppet skal broderes i leggsøm, en broderiteknikk som ble mye brukt i middelalderen.

Olaug har i alle år vært opptatt av å skape tekstile uttrykk og har mastergrad i tradisjonskunst fra Universitetet i Sørøst-Norge. I sommer og i noen helger i høst, kan du komme å se hvordan hun arbeider i verkstedet her på Glasslåven.

Les mer om rekonstruksjonen av Bildentekstilet på prosjektets egen nettside og blogg.