Monica Celius

«skape en boble»

For meg handler det ofte om noe det ikke er lett å sette ord på. Jeg jobber mye med det som er ubeskrivelig. Jeg har ingen formel. Det er en åpen prosess.

På en av veggene i det lille rommet, henger en rad med små motiver på steinplater. Hunder. Natur. Nesten ikke synlige. Et eksperiment med fotooverføring. På gulvet ligger en virkelig hund. Den reiser seg, går ut av døren og bortover gangen. Snur og kommer tilbake.

Monica Celius er opprinnelig fra Elverum, men flyttet etterhvert til Oslo for å studere sosialantropologi på Universitetet. Etter fem år ble hun lei av det akademiske og tok en pause. Da våknet hendene og savnet etter å skape, og etter et år søkte hun og kom inn på linjen for keramisk kunst på KHiO. Et super 8-kamera skulle dra henne inn i film og foto, og det var det hun jobbet mest med årene etter at hun var ferdig utdannet. Men så stoppet det.

Jeg sluttet. Jeg levde så mye i hodet og trengte en forandring. Da det dukket opp et sted i Nordmarka, flyttet jeg ut av byen og inn i skogen og begynte med hundekjøring. Nå har jeg holdt på med det i nesten 20 år. Det er fantastisk. Å kjøre et hundespann over vidda alene – det gir en veldig sterk opplevelse.

For seks år siden flyttet hun til Hadeland og driver nå Åstjern hyttetun sammen med kjæresten sin. Det var under et oppdrag som journalist for Avisen Hadeland, at hun fikk kjennskap til Glasslåven. Og det var Glasslåven som sted som fikk henne til for alvor å ta opp igjen kunsten.

Å komme hit gir en helt egen ro. Det er menneskene her, det profesjonelle og konsentrerte miljøet som gir den roen. Jeg lever ellers en hektisk hverdag midt i naturen, med mye praktisk arbeid. På Glasslåven møter jeg kunsten, kulturen. For meg stikker den dypere inn og utvider verden til å bli mer enn eksistens. Her ønsker jeg å skape meg en boble å være i, å skape ut ifra.