Kjetil Nordengen

«det handler om å juge godt»

For Kjetil Nordengen er det å lese en god bok, nesten som å få en ny venn. Og hvis vennen heter Elias Rukla eller Anna Karenina føler han seg ganske bra. Når han skriver selv er målet å se det som er, livet, verden, på en litt annerledes måte, prøve å se noe som en ikke får øye på ved første øyekast. Og så sette ord på det.

For meg er god litteratur den som evner å ta noe vi trodde vi kjente og vise det fram fra en litt annen side. For å si det pretensiøst: forskyver perspektivet.

Nordengen er oppvokst på Toten, og har bodd i Oslo størsteparten av sitt voksne liv. Han har en mangefasettert bakgrunn, som blant annet elektriker, rockemusiker, sosiolog, journalist og forlagsredaktør. I 2020 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med romanen Kaptein på egen skute, som handler om en mann som utmerker seg ved å være ekstra vanlig.

Jeg syns ofte at det vi tar for gitt, det som anses som normalt og vanlig, er fryktelig interessant. Ting er sånn og slik, men de kunne vært annerledes. Ekteskapet, landegrenser, sosiale hierarkier, «det normale», alt dette er mer eller mindre sosiale konstruksjoner. Ofte er det ganske tilfeldig at ting er som de er. Men vi tar det for gitt. Det syns jeg er gøy å pirke borti.

Ved arbeidsbordet har han en lapp hvor det står «Finn på noe!» Det er hans metode og et slags mantra.

Når du står fast, er det ingen vei utenom: du må finne på noe. Juging, rett og slett. Juging er en særdeles god egenskap. Kraftig undervurdert! Alle interessante mennesker jeg kjenner, er gode til å juge. Og det er i prinsippet det som er å være forfatter: å juge godt.

Nordengen blir inspirert av å jobbe side om side med mer etablerte kunstnere i mange ulike fag, og synes Glasslåven er et godt arbeidssted.

Det er idyllisk og lite hektisk på Granavollen, og det døyver hjemlengselen for en sakte hjemvendende totning å kunne ta en løpetur langsmed Randsfjorden. Det blir jo ikke helt det samme som Mjøsa, men neimen ikke langt unna.