Daniela Bergschneider

Daniela Bergschneider, fra utstillingen Himmelen ovenfra, ved Opplandia Senter for Samtidskunst, 2024. Foto: Øystein Thorvaldsen

Kjent, fremmed, sterkt og skjørt

Tekstil og porselen i svevende hybridskulpturer

Daniela Bergschneider (født 1986 i Tyskland) er basert i Bergen, hvor hun fullførte sin mastergrad i billedkunst ved Kunstakademiet i 2020.

Hennes utstilling ved Glasslåven utforsker forholdet mellom tekstil og porselen i hybridskulpturer som beveger seg mellom det kjente og det fremmede, det levende og det livløse, det sterke og det skjøre.

Daniela Bergschneiders utforskning drives av spørsmålet om hvor mye formell stimulering som er nødvendig for å provosere betraktere til å trekke assosiasjoner fra verkene.

Med tekstil og porselen benytter hun to materialer som er lette å identifisere, men som likevel tillater transformasjon på en måte som virker fremmed for betrakteren. I hennes hengende skulpturgruppe "Aerial" (2023 - 2024) tar porselen på seg utseendet av delikate ben, mens det halvtransparente og tynne stoffet ligner på skulpturenes hud. Sammen danner de en skjelettstruktur som minner om kroppens indre anatomi og som visker ut grensene mellom innsiden og utsiden.

Aerial. Farget nylonstoff og håndformede porselenselementer. Fra utstillingen Himmelen ovenfra ved Opplandia Senter for Samtidskunst, 2024. Foto: Øystein Thorvaldsen

Aerial. Farget nylonstoff og håndformede porselenselementer. Fra utstillingen Himmelen ovenfra ved Opplandia Senter for Samtidskunst, 2024. Foto: Øystein Thorvaldsen

Utstillingsperiode:
Juni, juli og august 2024

Daniela Bergschneider (f. 1986, Tyskland) er basert i Bergen, hvor hun tok sin mastergrad i 2020. Videre har hun sin utdannelse fra University of Paderborn, og University of Applied Sciences i Hamburg. Bergschneider har deltatt i gruppeutstillinger nasjonalt og internasjonalt, blant andre:

  • Årsutstillingen til Norske kunsthåndverkere flere år på rad

  • Himmelen ovenfra på Oplandia Senter for samtidskunst i Lillehammer (2024),

  • Hyperhaptic på Buskerud Kunstsenter i Drammen (2023)

  • Vestlandsutstillingen (2023)

  • Remnants of the future på Officinet i Copenhagen (2022)

  • Hybridia på SOFT galleri i Oslo (2021)

Bergschneiders verker er inkludert i samlingen til Nasjonalmuseet i Oslo, KODE museum i Bergen, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i Trondheim, samt samlingen til Gøteborg by. Hun arbeider også for tiden som foreleser ved University of Paderborn.

Daniela Bergschneider. Foto Dale Rothenberg

Kunstnerbesøket: Daniela Bergschneider. Produsert av Norske Kunsthåndverkere

Neste
Neste

Helgeåpent frem til sommeren