Glasslåven har løst gjeldsbyrden!

En lykkelig daglig leder, Monica Celius, med en like glad styreleder, Pål Wien Espen. Foto: Håkon F. Sønneland

Endelig gjeldsfri

En omforent løsning mellom gode krefter og venner, førte endelig til at Glasslåven slipper å bære på gjeld videre.

Gjelden på nærmere 3,5 millioner ble løst ved en kombinasjon av bidrag fra en offentlig spleis tidligere i år (arrangert av Glasslåven venner), bidrag fra Sparebank 1 Ringerike Hadeland, Opplysningsvesenets Fond, samt en tildeling over tre år fra Sparebank 1-stiftelsen Gran til omstilling.

Bakgrunnen for at Glasslåven har hatt en gjeld, ligger helt tilbake til ombyggingsfasen. I utgangspunktet var ombyggingene av den gamle låven til et kunstsenter, fullfinansiert. Men mot slutten av siste byggefase kom et uventet krav om vanntåkeanlegg i hele bygget. Begrunnelsen for kravet lå i et begrenset vannreservoar på Granavollen, samt det store antallet kulturbygninger i området. I tillegg ble det banebrytende arbeidet med vannbåren varme fra glasshytta, dyrere enn forventet. Styret i Stiftelsen Glasslåven Granavollen besluttet da at det ville være uforsvarlig å ikke gjennomføre det snart ferdigstilte prosjektet, og valgte å ta opp et lån i Sparebank1 Ringerike Hadeland på kr 3.473.000.

Denne gjelden har altså Stiftelsen Glasslåven ikke klart å betjene. SpareBank 1 Ringerike Hadeland har vært tolmodige og gitt rente- og betalingsfritak i lange perioder.

Mange veier er prøvd ut

Siden åpningen 2016 er en hel rekke tiltak gjennomført med mål om å få gjelden sanert eller redusert. Det er sendt søknader til stiftelser og andre offentlige støtteordninger, men ingen har ønsket å gi støtte til et tiltak som allerede er gjennomført. Gjentatte henvendelser, forslag og tilbud rettet mot næringslivet har ikke båret frem. Det har vært møter med næringsledere i kommunen, hvor ulike modeller for medvirkning eller eierskap i selskapet har vært fremmet. Gjennom hele 2021 jobbet Stiftelsen GG sammen med daglig leder i driftsselskapet, om et prosjekt hvor man ønsket å involvere små og store næringsaktører i et samlet løft for å løse gjeldsproblemet. Dette ble presentert som et utviklingsprosjekt, med mål om å skape økt verdiskaping på Granavollen. Også dette prosjektet endte uten ønskede resultater.

Høsten 2022 ble det i et møte mellom Glasslåven, SpareBank 1 Ringerike Hadeland, SpareBank 1-stiftelsen Gran og Gran kommune ved rådmannnen, foreslått en ny løsning: Sparebankstiftelsen sa seg villige til å gå inn med 1/3 av gleden, og SpareBank 1 sa seg villige til å sanere 1/3 av gleden, forutsatt at kommunen gikk inn med 1/3.

Gran kommune stemte nei

Da saken skulle behandles i kommunestyret i desember 2022, var oppfatningen at flertallet ønsket å støtte Glasslåven, og dette var også innstillingen fra rådmannen. I møtet la en representant fra Frp fram følgende alternative forslag: “Søknaden fra Stiftelsen Glasslåven avvises.” Det ble først votert over det alternative forslaget fra Frp, og forslaget ble vedtatt med 14 mot 13 stemmer. Det ble dermed ikke votert over alternative forslag eller rådmannens innstilling.

Dette var en tung nedtur for Glasslåven. Men kampen fortsatte, og nå, ett år senere, kom det altså endelig en varig løsning. Dette betyr enormt mye for et kunstsenter som gjennom alle disse årene har klart seg med nød og neppe, helt uten noen form for driftsstøtte. Det er en ganske uvanlig situasjon, og Glasslåven er den eneste kunstinstitusjonen i sitt slag i Innlandet som ikke mottar noen form for driftsstøtte fra sin kommune. Nå satser man på at også denne utfordringen er mulig å løse.

– Vi skal jobbe videre med å finne løsninger som skal trygge driften, og gi kunstsenteret mer forutsigbarhet, sier daglig leder Monica Celius, og styreleder Pål Wien Espen.


Forrige
Forrige

Verksted på Skaperloftet: Animasjon med bokstaver

Neste
Neste

Verksted på Skaperloftet: Animasjon del 2